vineri, 2 ianuarie 2009

Bobocu

Am avut surpriza sa aflu ca o cunostinta din orasul din Canada in care ma aflu a facut scoala de piloti militari de la Bobocu in aceeasi perioada in care eu eram la Buzau. Am fost la Bobocu o singura data, pentru zborul de agrement in AN-26 (trapa mare, deschisa, viraj, la cativa metri de hau, ce splendoare!), dar veneau destul de des elevii de acolo la noi in unitate pentru stagii de parasutare. Imi amintesc ca parasutistii de la Buzau spuneau ca nu sunt nebuni sa urce in aer intr-o cutie de metal in care de-abia te poti misca, iar pilotii de la Bobocu spuneau ca nu sunt nebuni sa sara in gol cu o carpa in spate. Asta nu-i impiedica nici pe unii, nici pe altii, sa faca Revelioanele impreuna.

65 de comentarii:

  1. Hei, Doctoru, am dat intamplator peste blogg-ul tau cautand "amintiri" despre UM01847. Nu am facut armata in '84, dar am fost la aceasi unitate intre '88 si '89 la TR. Multumesc mult pentru poze, amintiri si povesti. Am si eu cateva poze daca te intereseaza.

    Mateo
    Compania aIIa, Plutonul 6, Grupa aIIa

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Mateo! Ma bucur ca ai gasit blogul asta si ca ai raspuns. Sigur ca ma interesaza pozele, de altfel te rog daca ai putea sa le postezi tu insuti aici impreuna cu alte amintiri in legatura cu 01847. Am pastrat multi ani la rand insemnele de arme si caietul de instructie de atunci, in care aveam cuvintele de la "Imnul parasutistilor" (si acum il fredonez adesea pe strada!) si lista incidentelor posibile de parasutare cu rezolvarea lor, dar din pacate le-am ratacit, altfel as avea si eu mai multe de adaugat. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, doctoru, o sa incerc sa pun niste poze, dar nu stiu cum se foloseste acest blog. E pentru prima data cand folosesc asa ceva, asa ca va trebui sa ai rabdare cu mine.

    Am si eu o gramada de amintiri si pe masura ce voi reusi sa pun cateva poze voi incerca sa imi scot si amintirile din cap.
    Nu am crezut ca si altii au luat carabiniera de la scurta de iarna!! Probabil de aceea ale noastre aveau numai cate una sau deloc. Si acum o port la chei!!!
    Insemnele le-am pierdut si eu mai ales ca, ca si tine, am schimbat tara de resedinta. Apropos, eu locuiesc in Toronto acum.
    Da-mi si mie un hint cum sa pun poze ca nu gasesc nimic care sa ma ajute.

    Salutari, doctore, si sper sa reusesc ceva si cu pozele...

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut din nou, Mateo! Interesant, tu esti in Toronto si eu in Ottawa. Am locuit in Toronto din 1999 pana in 2004.

    Trebuie sa creezi un nou "post", dupa ce ai facut sign in. Ai sa vezi sus pe banda albastra scris "New Post". In fereastra in care editezi textul postingului este un buton cu o mica imagine ("Add image"). Dai clic pe el si te lasa sa faci upload si sa alegi un format predefinit pentru pozitionarea imaginii fata de text. Alege default-ul, poti oricum modifica mai tarziu.

    Am fost si pe colegiimei.ro, au acolo comunitati pentru colegi de armata.

    Spune-mi daca intampini probleme la postat poze. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, doctoru, merci pentru info, dar nu vad nici un buton "new post" pe banda albastra. Imi cer scuze pentru stangacia mea, dar efectiv nu-l vad.

    Ce interesant, eu am venit aici in 2000 si de atunci am locuit numai in Toronto. Mi-am mai intalnit un coleg de armata, pe strada in Toronto, dar i-am pierdut urma.

    A fost o experienta foarte interesanta armata pentru mine si am cunoscut baieti, ca la 18 ani nu eram altceva, de treaba. Am facut o echipa buna, foarte unita si ne-am simtit bine in cam toate ipostazele.

    Imi pare rau ca nu reusesc sa pun o poza cu plutonul inainte de salt, pe aerodromul din Crang. Trebuie sa am instalat ceva anume? Imi trebuie un browser special? Uf, nu stiu ce sa fac!

    Doctore, iti trimit tie poza ca sa-i faci o "operatie" si sa o "cosi" pe blog. Ce zici?

    Numai bine,

    Mateo

    em70ca@yahoo.ca

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mateo, e vina mea ca nu ai putut sa postezi in blog pana acum. Credeam ca ai "permisiunea" sa o faci insa era de fapt numai pentru comentarii. Tocmai ti-am trimis o invitatie pentru a deveni coautor la blog, in felul acesta vei putea sa postezi direct pozele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut baieti (bastani), sunt si eu unul care a facut aramata la umbrelute, numai ca eu sunt buzoian de fel si am facut aramata la Caracal. Am prins aplicatia "Soarele 83" cu parasutari la Boteni si am mai prins o vizita de la M.St.M. pentru care boss-i, au venit sa vada o unitate complet echipata si pentru care au adus la Buzau, de la Caracal si Boteni oameni pentru a completa efectivele unei unitati regulamentare.
    Imi aduc aminte cu nostalgie bine inteles ca si vechile IMS-uri Kaki le-au impins si aliniat pentru a da bine in formatie, insa ele nici nu porneau, dar sa mai fie lansate din avion.
    In sfarsit sunt mai multe de povestit, dar nu cred ca ati ajuns si la tabara parasutistilor de la Rasnov, unde am ajuns in mars pe jos din gara de la Brasov. Oricum a fost o experienta interesanta zic eu, numai ca acum cu oarece regret constat ca au trecut aceasta arma de la aviatie la infanterie si au desfiintat unitatile de parasutisti, ramanand doar cea de la Buzau, cele de la Boteni, Caracal si Campia Turzii desfiintandu-se dupa stirea mea.
    Nici ciclurile de rezervisti nu s-au mai organizat, eu apucand una de-asta cand eram biban si ma uitam cu jind la programul lor, toata ziua fotbal pliat parasute si salturi, plus ca drumul la aerodrom si la poligon pentru trageri se facea cu masina pentru ei, pentru noi pe jos bine inteles.
    intoarcerea era si mai grea functie de rezultatul la trageri, mai mereu aparea aviatie inamica la joasa inaltime.Cam aste au fost de spus la prima iesire. Jones64

    RăspundețiȘtergere
  9. Oha, Jones, da' cum de-ai facut la Caracal, mestere? Aveam colegi buzoieni in '83 in companie. Pe Marius Colan, Marius Preda sau Nicolae Costea ii stii? E trist ce spui ca s-a intamplat cu celelalte unitati de para.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnilor, bine v-am gasit!

    Am facut armata in '82/'83 la Compania TR, UM 01841 din Caracal, Regimentul 56 Parasutisti, comandant de regiment: colonel Dan Grigore (daca imi aduc bine aminte...), comandantul companiei TR: capitan Vasile Tudor, comandantul plutonului 1: locotenent Ion Hincu...

    Mi s-a strins si inima si stomacul cind am citit blogul si am vazut fotografiile... Insemnele de arma si carabiniera le am si eu, dupa 27 de ani...

    Multumesc pentru amintiri; din pacate eu nu am poze din timpul instructiei sau al salturilor, asa ca fotografiile de aici au insemnat o senzatie in plus!!! Mii de multumiri!

    Va doresc tuturor, fosti colegi parasutisti militari, sanatate!

    (Fost) Sgt. TR Tibi TOTH

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum mi-am amintit: comandantul regimentului era colonelul Dan Gabor, si nu Dan Grigore...

    Scuze...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si eu am fost acolo in perioada Lio Zosmer ma numesc...am fost la Desant...

      Ștergere
    2. Col. Dan Gabor a fost comandant pana in toamna anului 1987,cand l-a inlocuit lt.col Mircea Gogonţea. Eu atunci am fost incorporat in septembrie.

      Ștergere
  12. Salutare tuturor,

    Daca tot am dat de blogul acesta mi-am zis sa las si eu o "urma":
    01841 Caracal, Batalion TR, ciclul 1986-1987. Comandant Dan Gabor, cum zicea Tibike adica Tibor :)
    Momentan sunt in tara frunzei de artar dar mai spre vest la poalele stancosilor.
    Ar trebui sa am ceva poze (de grup) facute de maistrul militar Safta, parca; asta daca le mai gasesc.
    Din pacate, in anii aceia au ajunsesera si parasutistii sa serveasca patria la cules de rosii, ardei si alte cele (cca. 6-8 saptamani) ... dar asta a fost.
    Inca o data bafta multa tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Sinisa! Radu Sabau sunt din Cluj daca ma tii minte: cu Buzgau, Haiduc etc. Salutari la toti baietii care au facut armata la parasutisti si in special la leatul meu 86-87!

      Ștergere
    2. Salut Radu,
      Bineinteles ca te tin minte. Multe salutari!

      Ștergere
    3. Salut Radule, bine ai venit la Trenajor! Pe noi ne-au dus la cules porumb, o luna la inceput, dupa aia am intrat in instructie :) Am mai "prins" din cand in cand si cate un cules de fasole, duminica, ca sa nu ne iesim din mana ;)

      Ștergere
  13. Bine ai venit la trenajor, Sinisa! Daca ai poze de atunci te rog posteaza-le aici. Pentru asta trebuie sa te adaug la lista de autori si am nevoie de emailul tau, cel cu care faci login. Tibor si Jones, trimiteti-mi va rog si voi adresele voastre de email la tr00don@live.com ca sa va adaug pe lista. "Liber la trapa" la toti si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna, eu sunt biban pe langa voi, am facut armata la 01848 Campia-Turzii (Luna) intre '98-'99, am si eu 5 salturi, am luat ceva bani pt. ele, si pot sa spun ca a fost cea mai tare senzatie traita de mine in toata viata mea. Daca careva i-si mai aminteste "Imnul Parasutistului" l-as rugaa sa il trimita la e-mail irimiagabriel77@yahoo.com. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut Gabriel si bine ai venit la Trenajor! Biban sau elefant, tot bastan esti! Din pacate am pierdut caietul din armata in care aveam cuvintele de la imnul parasutistilor insa o varianta destul de reusita este data in genericul filmului Parasutistii din 1972. Daca nu ai cum sa faci rost de el am sa postez eu pe youtube in curand un mic videoclip si apoi pun un link aici. Sa-mi spui daca vrei sa te adaug ca autor cu adresa de mail pe care a postat-o (daca ai ceva poze, sau vrei sa scrii ceva mai lung sa apara pe pagina principala). Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  16. O corectie la comentariul anterior: Compania TR si nu Batalion TR, ciclul 1986-87. Circa 60 de oameni (sper ca nu mai e secret de stat). Inca mai caut pozele, nu reusesc sa-mi amintesc unde le-am pus "bine". De aia se zice sa le pui "bine", ca sa nu le mai gasesti cand le cauti ...

    RăspundețiȘtergere
  17. ce mai faci, sinisa?
    doctore, tu esti cel care s-a imbolnavit de hepatita si ne-a parasit timpuriu?

    RăspundețiȘtergere
  18. @rokkk: salut! cel despre care vorbesti era virgil a., fratele meu "geaman" :) eram in companii diferite. tu cine esti?

    RăspundețiȘtergere
  19. virgil?????
    ciudat nume pentru un negru din alabama (?)...
    ...si cum iti spuneau acolo????
    THEY CALL ME MISTER TIBBS !!!
    (citat din "in the heat of the night" - sidney poitier )
    ...a joke
    sint din craiova si am fost camarad cu sinisa cind lt maj era maria...

    RăspundețiȘtergere
  20. Mestere, m-ai pierdut in ceata... cum de stii povestea cu hepatita daca ai fost coleg cu sinisa in '86-'87 la Caracal? Eu am fost la Buzau in '83-'84. Deduc ca e vorba despre o coincidenta.

    RăspundețiȘtergere
  21. eu am facut armata TR la 01841 caracal in 83/84
    apoi concentrare 2 sapt dupa facult in 1989 la 01847 buzau
    cum pot face rost de o adeverinta de la buzau pt cele 2 saptamani in ideea de a valorifica perioada la pensioonare?

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai nu le ai trecute in livretul militar? Daca nu atunci da un telefon la Comandamentul/Centrul militar din localitatea unde esti si intreaba-i pe aia, ei ar trebui sa poata sa-ti dea o adeverinta.

    RăspundețiȘtergere
  23. Rica sunt, Buzau 88-89 TR, plt 2 (Rosca)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Rica. Ce mai faci? Am fost la Comp. 1, Plt .1 (Cmd. Plt. Lt. Maj. Banica)

      Decebal e seful Politie Caras. Sa-mi spui daca vrei sa-ti trimit adresa lui de mail.

      Ștergere
    2. salut, Bogdan, imi pare bine ca aud de tine, imi amintesc cu placere cand ne uitam la filme pe bulgari si tu faceai traducerea!! intru rar pe aici, in schimb intru mai des pe ricacristea@gmail.com, da si tu un mail sa ne auzim!

      Ștergere
  24. Salut, Rica, am fost colegi la 01847, Buzau. Am fost in plutonul 6 (etajul 2 pe stanga), lt. Leu.

    RăspundețiȘtergere
  25. Salut Rica, bine ai venit la Trenajor!

    RăspundețiȘtergere
  26. Salut domnilor,
    ma bucur ca nu sint singurul "traznit" care se gindeste la perioada respectiva.
    Eu Adi Glavan, ex.serg.TR, UM 1841 Caracal, "promotia" 85-86.
    Sa caut si eu ceva poze de resort...
    Spre norocul si fericirea mea inca mai am treba, dupa o lunga intrerupere, cu parasutismul.
    Dan Grigore este instructor de parasutism la Clinceni, iar fostul cdt.de reg.56 era Dan Gabor, ulterior seful pregatirii fizice, la cele 120 kg, al MApN.

    RăspundețiȘtergere
  27. Salut Adi, bine ai venit la Trenajor!

    RăspundețiȘtergere
  28. va saluta un parasutis,generatia 87,unitatea 1841 caracal.Daca e cineva pe faza din acea generatie si are poze sa le posteze.multumesc. va saluta JAN.

    RăspundețiȘtergere
  29. Salut Jenica, bine ai venit la Trenajor!

    RăspundețiȘtergere
  30. Salut jenica, ma bucur de revedere chiar daca e doar virtuala. Cred ca esti ex-pluton 2, cu Thomas si Batranu. Sper sa nu fie nici o confuzie. Din cate am aflat ai trecut de la salturi la scufundari, cu mult succes. Am ceva poze, din pacate le tot caut de vreo 2 ani (vorba vine, cand imi aduc aminte).
    bafta!
    Sinisa, ex-pluton 1

    RăspundețiȘtergere
  31. rokkk, am intarziat cu vizitele dar incerc sa recuperez: lumineaza-ti fata,sa te recunosc (macar sa incerc).
    salutare.

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut. Eu sunt Bogdan Bobolea, Plt 1, Compania 1, contigent '88 - '89.

    RăspundețiȘtergere
  33. Am niste poze pe

    https://plus.google.com/photos/113188470445929566363/albums/5575101726896057473?banner=pwa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Bogdane! Liviu Moraru sunt, din pluton cu tine! Am si eu aceleasi poze, mai putin cea cu brevetul tau :-)

      Ștergere
    2. Bine. Tu? Ma gasesti mai usor pe ilmoraru@yahoo.co.uk

      Ștergere
  34. stanciu viorel um 01847 buzau,compania stat major,plutonul pliori,91-92

    RăspundețiȘtergere
  35. Salut Viorel, bine ai venit la Trenajor!

    RăspundețiȘtergere
  36. Sunt Ionica Bocancea din Vaslui , am facut armata intre ani 89-90 ,la revolutie am fost la aeroportul Otopeni unde LT Major Purchelea Laurentiu a fost impuscat . Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i fie tarana usoara.
    De atunci nu m-am mai intalnit cu nici un coleg de armata. Va salut pe toti ! Cautati-ma pe facebook : Ionica Boc .Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  37. Salut Ionica, bine ai venit la Trenajor!

    RăspundețiȘtergere
  38. Radu Bogdan
    raduboghdan@yahoo.com
    TR 83-84, Compania II, Plutonul 2.
    Parlog, Radulici(Cainele)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdane, bine ai venit la Trenajor! Mi-a mai spus Ursu' cate ceva despre tine in ultimii ani, toate cele bune!

      Ștergere
  39. Salut,
    Sunt Florin Antoniadis,83-84,batalionul TR(maior Nicu Murgu),Compania 2(cpt.Mihai Pirlog)plutonul 2(lt.Feizula Fevzi),
    Doamne,ce amintiri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Florin, am fost in aceeasi companie :) bine ai venit la Trenajor!

      Ștergere
  40. Toate cele bune,

    Dan Vasiliu,
    1986-1988 UM01842 Titu-Boteni, Compania Stat Major Cpt Nicolae Jingaroiu, Plutonul Radio Lt. Maj Dumitru Vasilache.

    RăspundețiȘtergere
  41. Sa traiti baștani, bunici si camarazi, ma numesc Luca Ioan Eugen, am facut armata intre 1989-1990 la U.M. 01845 Campia Turzii, Cp. St Maj, pl. TRS.

    RăspundețiȘtergere
  42. Sa traiti parasutisti, ma numesc Dan Vrabie, UM 01847, am facut armata intre 1984-1985, plutonul 2 TR, comandant Locotenent Major, Netca.

    RăspundețiȘtergere
  43. uite un link interesant ..https://www.facebook.com/pavel.sandu.1/videos/1452593831539553/
    Merită vizionat !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelent documentar! Pacat insa ca au lasat in ceata ce s-a intamplat cu generalul Bastan in 1983. Mi-a placut sa-i revad pe Constantinescu (care mi-a semnat brevetul de parasutist), Saulescu si Pirlog (comandantul meu de companie).

      Ștergere
  44. Lazar Mircea srg un 01841 caracal81-83

    RăspundețiȘtergere
  45. Salutari tuturor, sunt Puia,ex. TR 01841 Caracal,95-86, Plutonul lui Maria- de care am aflat doar ca a fost garda de corp a lui Iliescu,(cu Vali Piticu', cu Slagian, cu Scau,cu Banciu, cu Streza, cu Generalu', cu... Nemo (mai stiti cand si-a pierdut baioneta so am cautat-o pana la doua dimineata ?) Mie sincer mi-a placut, chiar daca generatia mea a prins doar 5 salturi (totusi ne-au brevetat).Baieti de nota 12! Mi-e dor de voi toti. Poate reusim sa ne mai vedem. Concentrarea am ratat-o, eram student in Germania - surpriza a venit la terminarea facultatii cand revenit in tara: mi-au distrus livretul, pe motiv ca sunt plecat din tara definitiv (bine ca li-am pastrat macar brevetul)

    RăspundețiȘtergere

Notă: Pentru a preveni mesajele nesolicitate, legăturile cu scop publicitar spre alte site nu vor fi acceptate.