sâmbătă, 13 iunie 2009

Printr-un nor plin de fulgi de zapada

Sunt peste douzeci si cinci de ani de cand am facut armata, amintirile despre perioada aia sunt cetoase acum.

Imi amintesc totusi, inca cu surprindere, cum de eram in stare sa iesim afara cu noaptea in cap la temperaturi de minus 15 grade Celsius numai in maieu, chiloti si tenisi si sa nu prindem nici macar un stranut. Sau sa iesim de la dusuri la bustul gol, toti porii deschisi, aburi iesind din noi, alunecand pe ghiata parcurgand cei 200 de metri pana la companie, si nici macar sa nu avem un nas curgand. Am incercat sa repet figura asta iarna urmatoare si m-am procopsit cu o pneumonie de toata frumusetea.

Printre putinele momente care imi sunt mai clare din armata sunt salturile (evident) si pregatirile pentru salt.

Atmosfera in jurul salturilor era ceva deosebit. Retrospectiv nu mai e atat de impresionant – poate doar pentru mine - dar la vremea aia era ceva remarcabil. Printr-un joc al sortii, in anul acela pentru prima oara in trei ani – Doctore, corecteaza-ma aici daca gresesc, noi eram al treilea contingent de TR-isti acolo parca - s-au adunat laolalta la unitatea aia putin peste o suta de baieti din care 98% voiau sa faca din perioada de armata ceva care sa conteze si sa traiasca experienta saltului cu parasuta. Imi amintesc ca locotenentii discutau odata intre ei ca in anii precedenti o forma de pedeapsa colectiva era sa alinieze plutoane si sa le duca in baza de parasutare la sol. Cu noi, pentru prima oara in unitatea de TR-isti, era invers, pedeapsa noastra era sa nu ne dea voie sa intram in baza de parasutare.

Erau chiote infundate de bucurie cand se anuntau sedintele de antrenament la sol. Ba chiar ne duceam si singuri acolo, imi amintesc ca era coada la cateva aparate mai populare ca barcutele si leaganul ala care te rotea in timp ce te dadeai uta in picioare.

Cred ca nu m-am dat in toata viata mea pana atunci in leagan cat m-am dat in cele cateva luni cat am facut pregatirea de parasutare. Si cate tipuri de “leagane” erau acolo...


Dar dintre toate aparatele, trenajorul era cu adevarat cel mai spectaculos. Si totodata cel mai dificil dintre aparate. Mai greu decat saritul de la platforma de 2 metri (sau erau 3 metri, nu-mi mai amintesc bine). Mai greu chiar decat saltul in sine cu parasuta (parca ceva in legatura cu orizontul si distanta pana la pamant fiind prea mica). Cel mai greu insa era sa numeri 101, 102, 103 pana la aterizare. Prima oara majoritatea numara cam asa: “o suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu” (aterizare) “OH, ta unu, o su... baga-mi-as....”


Salturile cu parasuta insa erau absolut tot ceea ce ma asteptam, ba chiar ceva mai mult. N-am fost niciodata pana atunci intr-un avion si singura data cand am trecut prin ceva care sa aduca a senzatie de imponderabilitate era cand am fost intr-un roller-coaster. Asa ca sa ma uit la un avion privind ”in jos” printre cizme (si ce cizme aveam in armata!) in timp ce eram in cadere libera, sau sa trec printr-un nor plin de fulgi de zapada ca dupa aia sa ajung la sol unde batea soarele si era cald si frumos, asta da, era demn de trait si de tinut minte la varsta aia.

Fantastic, ce mai...


Dar cum nu exista nimic pe gratis, imi amintesc ca placerea asta avea pretul ei: stransul parasutei dupa salt. Nu ma afecta prea tare asteptatul cu orele cu tot harnasamentul pe mine sa ma urc in avion, sau aterizarea dupa zbor, sau caratul echipamentului (care includea si parasuta) pana la punctul de regrupare, aveam o conditie fizica destul de buna pe atunci. Stransul parasutei insa era ceva cu care aveam de luptat. Cred ca odata chiar am fost mentionat la careu ca avand cea mai incurcata parasuta predata dupa un zbor.

Mi-a luat ceva pana sa ma prind cum se impacheteaza corect cupola si suspantele. Dar dupa ce m-am prins cum se face, nu am mai avut nici o problema dupa armata sa impachetez nimic, inclusiv rufele calcate – asta era inainte sa ma insor, ca dupa casatorie am devenit mai delasator cu practica, ca sa ma exprim politicos fara sa intru in prea multe detalii aici....


Nu am poze din armata, cu regret nu am cum contribui la capitolul asta, dar vazand pozele expuse aici, un lucru ma face sa ma minunez de cate ori ma uit la ele: ce slabi eram!.......


Ursu'


2 comentarii:

  1. Ehei, da Ursule, ce slabi eram dupa marsurile alea... Si nu cred ca cineva ar putea uita sariturile de pe platforma de la 2 (sau 3?) metri, numai cat ma gandesc simt iar cum ma dureau mai apoi... nu spun ce! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Ursu! Mi-ai trezit amintirile din baza de antrenament...super! Ai dreptate, nu era o placere pentru toti, multi urau asta, dar cei carora le placea erau cei mai fericiti cand mergeau acolo. Si mie imi placea, dar nu alergatul. La orice altceva eram ca un ied care zburda. Imi placeau leaganele alea, sariturile de la platforma (mai ales cele cu spatele!!), si nu mai zic de trenajor. Favoritul meu! 101, 102, 103, am si uitat ca numaram si apoi strigam "comanda" parca...de cateva ori mi-a cam prins "bogatia" in harnasamentul ala si tin minte ca trebuia sa strigi ceva pana iti desfaceai chingile alea.....nici nu mai stiu ce spuneam, ma gandeam la cum sa scap mai repede. Eram crispati si se vedea pe fata noastra!As mai sari din trenajor daca as mai avea ocazia!

    RăspundețiȘtergere

Notă: Pentru a preveni mesajele nesolicitate, legăturile cu scop publicitar spre alte site nu vor fi acceptate.